Maasikate säilitamisest

Tänapäeval kasutatakse marjade ja puuviljade säilitamiseks peamiselt viit meetodit:

· kompotid
· keedised ja dzhemmid
· siirupid
· kuivatamine
· sügavkülmutamine

Esimese nelja kohta on ilmunud küllaga kõikvõimalikke juhiseid ja näpunäiteid ning seetõttu nende juures pikemalt ei peatuks. Kaasaegsed külmkapid võimaldavad meil maasikaid säilitada sügavkülmutatutena ca poole aasta jooksul. Sellise säilitusviisi suurimaks eeliseks on heade maitseomaduste ja kõrge vitamiinisisalduse säilimine tootes.

Sügavkülmutamise juures tuleks jälgida järgmist:
- sügavkülmutamiseks vajalik temperatuur on -25 C, sest madalamal temperatuuril on külmumine aeglane ja tekivad suured jääkristallid, mis kajustavad marjakudet ning sulades jäävad marjad käsnjaks.

- sügavkülmutamiseks kasutatakse spetsiaalselt selleks ettenähtud õhukindlalt suletavaid kilekotte ja/või karpe.

- ettevalmistatud marjade pakenditesse asetamisel jälgige, et nende sulgemispind jääks kuivaks.

- väiksemad kogused külmuvad ja sulavad kiiremini ja ühtlasemalt, s.t. toode on kvaliteetsem.

- suhkruga maitsestatud marjad külmuvad aeglasemalt ja nende külmumistemperatuur on madalam, kuid maitseomadused on oluliselt paremad.

- varustage pakendid valmistamiskuupäevaga ja pange ka kirja, millise tootega on tegemist – nii väldite suuremat temperatuurikõikumist kapis.

- sulatatud toode tuleb koheselt ära tarvitada.