Tänavu on hea maasikasaak

Tänavune maasikasaak on maasikakasvatajate sõnul normaalne, võib isegi öelda hea. Taimed elasid ilusti üle talve ja lume sulades ei tulnud ka üllatust hilise külma näol. Õielõikaja küll ilmutas ennast siin-seal, kuid palju liiga teha ei suutnud. Just nimelt see putukas oli üheks suureks põhjuseks, miks paljudel maasikakasvatajatel jäi eelmisel aastal maasikasaak kesiseks, muidugi mängis siin rolli ka hiline külm.

Sellel aastal valmisid kuuma kevade tõttu esimesed marjad kiirelt, mis jõudsid põldudelt turule isegi enne Jaanipäeva. Ilmataat andis ka vahepeal taimedele tublisti juua ning jälle tuli välja kuum päike – tänu mõnusale kooslusele maasikataime jaoks kasvasid ka maasikad ilusad suured ning magusalt mahlased. Kasvatajate soov oleks olnud ehk natuke vähem päikest, et marjad jõuaksid enne päris küpseks saamist natuke rohkem kasvada ja ka maasikahooaeg oleks olnud pikem. Pikema päikselise perioodi ajal küpsevad maasikad kiiremini ja rohkem korraga, et võib esineda ka “uputust” ehk ka nobedatel korjajatel võib raskeks minna maasikad põldudelt ära korjata.

Praegune seis näitab, et maasikat hakkab vähemaks jääma ja varud tuleks hiljemalt Maasikafestivalil ära täiendada. Lõuna pool kasvatajatel peaks juba esimene saak otsas olema ehk palju Poola marja meie turgudel enam näha ei saa ja seega on ka kahanemas probleem kui müüakse võõramaa marja eesti maasika pähe.

Eestlase kasvatatud maasikat võib ka augustis turgudel näha, kui teise saagi annavad frigotaimed. Tihtipeale kahtlustatakse nende maasikate päritolu aga lihtsalt seletades on frigotaimed sellised maasikataimed, mida on mõnda aega külmhoidlas hoitud ning kevadel maha istutades annavad nad esimese saagi nii nagu ikka maasikataimel kombeks ning teise saagi augusti kuus. Nii teevad taimed küll vaid esimese aasta, järgnevad aastad on maasikad taimede küljes vaid tipphooajal. Seega võib väga vabalt kohata kodumaist maasikat ka suve lõpu poole kuid siis ka kindlasti hind natuke krõbedam.

Suvel tuleb ikka korralikult maasikaid süüa, et veres oleks rauda ja hing õitseks, mis kajastub ka välja poole, maasikaid tuleb süüa ka talvel kas siis enda varudest või kaubandusest, kus külmutatud maasikad ka ilusti müügil on, tuleb vaid luubiga päritolumaa üles leida.

Elke Lillemets